Okula Uyumda Dalgalanmalar
- 11.09.2021
OKULA UYUMDA İNİŞ ÇIKIŞLAR
Okulların ilk haftası geride kaldı. Yeni başlayan miniklerin kimisi ilk günleri istekle, hevesle kimisi biraz göz yaşıyla, kimisi gitmek istemiyorum serzenişleriyle geçirdiler. Tam da bu aşamada uyum sürecinin nasıl işlediği, nelerin beklendik olduğu ve ebeveyn olarak uygun yaklaşımları tekrar gözden geçirelim istedik. Çünkü biliyoruz ki bazen ailelerin kafasını karıştırsa da uyum süreci her zaman doğru bir eğriyle ilerlemez. İniş çıkışları olabilir, çok zorlu görünürken bazen aniden yoluna girer ya da her şey yolunda görünürken birden direnç başlayabilir. Gelin daha detaylı bakalım.
Okula uyum aşamasında genellikle 5 tip çocuk davranışı görüyoruz.
Öncelikle tüm bu davranışların okula uyum sürecinde olağan olduğunu, endişe gerektirmediğini bilelim. Yalnızca toddler gibi küçük yaş gruplarında, en başından itibaren zorlanan çocuklar için bu zorlanmanın sebebi okula başlamak için henüz yeterli hazır bulunuşluluğa erişmemiş, anne-babadan ya da güvenli ev ortamından uzaklaşmaya hazır olmaması olabilir ki bu gibi durumlarda çoğunlukla okul yönetimi aileyi yönlendirecektir. Bunun dışında başlangıçta direnç gösterip alışan çocuk kadar doğaldır hiç sorun yaşamayıp 2 hafta sonra “ben okula gitmeyeceğim” diyen çocuk. Aile tarafında ise çoğunlukla başlangıçta zorlanan çocuğun kuvvetli direnci “Eyvah, benim oğlum hiç alışmayacak mı hep mi yaşanacak bu kriz” dedirtirken bir süre sonra direnç göstermeye başlayan çocuğun ailesi de “Ama hiçbir sorun yoktu, acaba ters giden bir şey mi oldu” endişesi taşır. Hatta bazen paniğe, umutsuzluğa kapılır ve çocuğunu okuldan almaya kadar gider işin sonu.
Halbuki ailenin de çocuğun da ihtiyacı olan tek şey biraz zaman ve sabırdır, doğru yaklaşım ve destek ile uyum gerçekleşecektir. Ancak bu süreç kimi çocuk için 1 hafta iken kimi çocuk için 1 ayı alabilir. Ailenin ve okulun ortak yaklaşımı sürecin nasıl işleyeceğinin kaçınılmaz en önemli belirleyicisidir. Açıkçası, çocuğun okula alışması için mutlak yöntem şudur diyebileceğimiz bir yöntem yok. Her çocuğun ve ailenin ihtiyacına, yapısına göre farklılık gösterebilir belirlenen yöntem ancak mutlak olan ve dikkat edilmesi gerekenleri şöyle sıralayabiliriz.
Okul ile işbirliği ile ilerlendiğinde, sakinlik ve sabırla emin olun mutlaka uyum gerçekleşecektir. Sağlıklı, huzurlu, keyifli bir yıl olsun tüm çocuklar ve aileler için..
Ceren Yüksel Dışpınar
Klinik Psikolog
Mucit Panda Blog İçeriğidir.