Zihin Çalıştırıcı Aktiviteler

  •  18.09.2017
  •  
İlk 3 yaş çocukların zihinsel kapasitesinin katlanarak artabildiği dönemdir.
 
Bu kritik dönem süresince, uzun ve zayıf sinir ağları beynin içerisine doğru büyümektedir. Elektrikle yüklü impulsları bir beyin hücresinden diğerine iletmekle görevli bu sinir ağları, aslında çocuğunuzun hayatı boyunca kullanacağı yetenek ve becerilerin nörolojik arka planını oluşturmaktadır. Genetik olmakla birlikte, bebeğin doğum sonrası deneyimleri beynin sinir ağları yapısı için en belirleyici unsurdur.
 
Beynin hali hazırdaki yapısının sinir ağlarını şekillendirecek dil, mantık, problem çözme, ahlaki değerler vb. ile yeni deneyimleri hevesle beklediğini sakın unutmayın! 
 
Yeni deneyimler hep bir önceki örüntülerin üzerine kurulur ve daha fazla öğrenmeye imkan verecek yeni zihinsel örüntüler, yeni ağlar oluşturur. Sinir ağlarındaki bu bağlantılar tekrar edildikçe kalıcı hale dönüşürken kullanılmayanlar ise unutulur, işe yaramaz hale gelir. 
 
Etkileşimli oyunlar ve eğlenceli aktivitelerle bebeğinizin zihinsel gelişimine hızlı bir başlangıç yapmanız mümkündür. Onunla birlikte yaptığınız her türlü şey – oyun oynamak, konuşmak, yemek yemek, yürümek, kitap okumak, sarılmak, kucaklamak, şarkı söylemek zihinsel gelişimini destekler. Hatta örneğin çocuğunuzla beraberken hayal gücünüzü kullanarak yaptığınız şeyler onun kendi “hayal gücü adımları”nı geliştirmesini sağlayacaktır.
 
Çocuklar özellikle duygusal unsurlar barındıran deneyimleri hatırlarlar. Onunlayken kullandığınız konuşma biçimi, seçtiğiniz sözcükler, ses tonu ile yarattığınız anlayışlı, sevgi dolu, eğlenceli anlar bebeğinizin öğrenme güdüsünü tetikleyecek bir atmosfer oluşturur. Aktivitelerinizde çocuğunuzla duygusal bağ kurabilmeniz bu sebeple önemlidir. Birlikte yaptığınız şeyler onun öğrenme sürecini destekler. Dahası tablet, video oyunları, televizyon vb. onun tek başına da oynayabildiği şeylerin çocuğunuza veremeyeceği şeyleri sunar.
 
Zeka oyunları ve aktiviteler problem çözme, düşünme, konsantrasyon, dil ve iletişim, hayal gücü ve yaratıcılık, sosyallik, hafıza ve matematik, fiziksel, duygusal ve duyusal gelişim becerileri ile beceri geliştirme ve müzikal beceriler olarak sınıflandırılabilir. Ancak bu sınıflandırmada tipik olarak bir beceri öne çıkarılsa da önerilen oyun ve aktivitelerin birden çok beceriyi gerektirdiği unutulmamalıdır.
 
Ayrı başlıklar altında paylaşacağımız bu oyunları oynarken siz de yaratıcı eklemeler yapabilir, yeni oyunlar oluşturabilirsiniz. Naçizane önerimiz:
 
Çocuğunuzla beraberken kendinizi ve hayal gücünüzü özgür bırakın! :))

 

Mucit Panda Blog İçeriğidir.