Çocuklar İçin Eğlenceli Kutu Oyunları - I

  •  16.02.2022
  •  

Çocuklar İçin Eğlenceli Kutu Oyunları- I

cocuklar-için-eglence

Evde veya sınıfta… Çocuğunuz oynadığı oyunlardan kolayca sıkılıyor mu? Hiç önemli değil! İyi bir kutu oyunu küçük arkadaşlarımızı saatlerce eğlendirebilir. Eleştirel, stratejik düşünme gibi becerilerini güçlendirmeye yardımcı olduğundan bahsetmiyorum bile. Çocuklarınızla kutu oyunları oynayarak vakit geçirmeniz, güçlü aile bağları kurmanıza yardımcı olurken, birçok sosyal ve akademik fayda da sağlayabilir. Hem eğlenceli hem de eğitici bir kutu oyunuyla aynısını kendi çocuklarınızla da yapabilirsiniz! Anaokulundan, ilkokul beşinci sınıfa; öğrencilerimle beraber deneyimlediğim ve çok keyif aldığımız kutu oyunlarından bazıları…

En Yaratıcı Hikâyeler İçin: Rory’nin Hikâye Küpleri

 

 

Konsepti oldukça basit olan hikâye anlatma oyunu, her yere kolaylıkla taşıyabileceğiniz bir kutu içerisinde, 9 küpten oluşuyor. Bu küplerin her yüzünde, yaratıcı düşünme becerilerinizi geliştirecek toplam 54 adet sembol bulunuyor. Bu da sınırsız hikâyeler serisi anlamına geliyor. Şimdiye kadar tanıdığım tüm çocuklar bu oyuna bayıldı. Başkalarıyla iyi ilişkiler kurmak, insanların nasıl düşündüklerini daha iyi anlamak, hayal gücünü, yaratıcılığı ve iş birliği becerilerini geliştirmek için harika bir oyun. Her ne kadar 6 yaş ve üzeri çocuklarımız için önerilse de 3-5 yaş aralığındaki öğrencilerimle de keyifli bir oyun deneyimi yaşadığımdan bu yaş grubu içerisinde önerebilirim.

Nasıl Oynanır?

Bu oyunu sınıfta oynuyorsanız ve sayıca kalabalıksanız hemen bir çember oluşturmanızı tavsiye ederim. Hikâyenin çerçevesini oluşturmak adına bir başlangıç cümlesi söyleyebilirsiniz. Mesela, “Ada o gün çok mutlu uyanmıştı!” Ardından küplerden bir tanesini öğrencinize verirsiniz. Öğrenciniz sembolleri kullanarak bir cümle söyler ve hikâyeyi devam ettirir. Sonra, küpü arkadaşına verir. Böylece çember tamamlanana kadar bir küple hikâye devam eder. Ardından ikinci küpe geçilir. Zaman yettiği müddetçe, küpler bitene kadar hikâye devam edebilir. Bu oyuna hikâye çemberi diyebiliriz. Hikâye çemberinin dışında, küplerdeki sembolleri kullanarak öğrencilerinizle veya çocuklarınızla yaratıcı yazma etkinliği veya doğaçlama çalışmaları da yapabilirsiniz. Oyun önerilerini biraz daha sınıf odaklı belirtmiş olsam da aynılarını evde çocuklarınızla beraber çok rahat hayata geçirebilirsiniz.

Matematiği Öğrenmenin En Eğlenceli Yolu: Otobüs Durağı

 

 

Her çocuğun kendi öğrenme ritmi ve yöntemi farklıdır. Oyun yoluyla bir şeyleri öğretmek ise her şeyi daha kolay, kalıcı ve eğlenceli hale getirir. Genel olarak, hem eğitici hem de eğlenceli oyunlar deyince aklıma ilk Orchard Toys geliyor. Tüm oyunlarına da bayılıyorum. Ancak, Otobüs Durağı açık ara favorim! Özünde, çocuklara eğlenceli bir şekilde toplama ve çıkarma alıştırması yapmanızı sağlayan nefis bir kutu oyunu.

Nasıl Oynanır?

Her oyuncu farklı renkte bir otobüs seçer ve başlangıç noktasında durur. Sırası gelen oyun zarı atar. Gelen rakam kadar ilerler. Eğer durduğu yerde “+” işareti varsa otobüsüne yolcu bindirecek, “-” işareti varsa yolcu indirecektir. Oyuncu sonra sayı çarkını çevirir. Bu kez gelen sayı ise kaç yolcu bindereceğini veya indireceğini belirleyecektir. Oyun sonunda, durağa en fazla sayıda yolcuyla varan otobüs kazanır. Otobüs güzergahlarındaki yolcuları almak ve indirmek için oyuncuların sırayla zar attığı oyunun en sevdiğim özelliklerinden biri de farklı oyun kurgularına da olanak tanıması. Tasarlandığı gibi de oynayabilirsiniz tabi ama benim sık sık yaptığım değişikliklerden biri, onu hikâye anlatımı oyununa çevirmek. Bazen bloklardan küçük bir mahalle oluştururuz Sonra, orada yaşayan canlıların nereye gittiklerinden bahsederiz. Özellikle, toplama ve çıkarmaya hazır olmayan çocuklar için oyunla etkileşim kurmanın güzel bir yolu olabilir. Bir başka kurgu ise rakamları karşılaştırma üzerine olabilir.

Bir Oyun, Birden Fazla Oynama Biçimi: Zoo Keeper

 

 

 

Özellikle okul öncesi dönemde çocukların dikkatini destekleyen ve geliştiren oyunlar oldukça önemli! Evde, sınıfta veya dışarıda rahatlıkla oynayabileceğiniz oyunlar sayesinde birlikte hem eğlenceli vakit geçirebilirsiniz hem de çocukların dikkat becerilerini geliştirmesine yardımcı olabilirsiniz. Bunlardan bir tanesi de Zoo Keeper… Temel matematik zekasını kazandıran, hayvanları tanıyabilecekleri, dikkat ve konsantrasyon geliştiren harika bir oyun. Üstelik ingilizce oyunlar için de harika bir oyun materyali olabilir.

Nasıl Oynanır?

4 adet oyun tablasını birleştirerek oyun alanını oluşturun. 45 adet figür kartından bir tanesini seçin. Kart üzerindeki belirtilen hayvanı, oyun alanında ilk bulan olmak için yarışın. Kart üzerinde belirtilen hayvanı ilk bulan oyuncu, kart üzerinde belirtilen puan kadar oyun alanında ilerler. Tasarlandığı halinin dışında sessiz sinemada bu oyuna çok yakışıyor. Kartların üzerindeki hayvanları konuşmadan arkadaşlarına anlatmaya çalışan öğrencilerim hem çok eğleniyor hem de beden ifade becerilerini geliştiriyorlar.

Dijital İletişim Uzmanı,

Yaratıcı Drama ve Dans Eğitmeni

Defne Sabuncu Aksoy

 

 

 

 

Mucit Panda Blog İçeriğidir.